Τίποτα δεν δουλεύει σωστά αν κάνεις μόνο κριτική και τίποτα δεν φτιάχνεις εσύ.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ. ΔΕΣ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ...

ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ...ΑΝ ΜΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ...
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ Θ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ
ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ;
ΟΤΙ ΔΗΜΕΥΟΥΝ -ΕΜΦΑΝΩΣ ΠΛΕΟΝ- ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ;
ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
...
10+ ΧΡΟΝΙΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ;
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ... ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ...


«Δώστε μου τον έλεγχο τον νομίσματος μιας χώρας και δεν με νοιάζει ποιος κάνει τους νόμους της»
Mayer Amshell Rothschild

(και πήραν το έλεγχο στις περισσότερες χώρες)
Το άρθρο αυτο και τα σχόλια δείχνουν την πηγή ολω των προβλημάτων μας:
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ, ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ.
ΔΗΛΑΔΗ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ,
ΤΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ.

Φωτοβολταικά κέρδος ή ζημιά;

Την ίδια στιγμή που απλοί ερευνητές επιστήμονες με πενιχρά μέσα ανακαλύπτουν μεθόδους παραγωγής ενέργειας ΔΩΡΕΑΝ και ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ, φθηνές κατασκευαστικά, χαμηλό κόστος συντήρησης, απόλυτα φιλικές με το περιβάλλον και χωρίς όριο ζωής ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ; ΚΡΑΤΟΣ και οι τράπεζες προβάλουν ασταμάτητα και επιδοτούν ιδιαίτερα ζημιογόνες μεθόδους παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταικά.

Αν διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω επιχειρήματα ίσως βγάλετε και εσείς το συμπέρασμα ότι τελικά τα φωτοβολταικά συμβάλουν σε οικονομική ζημιά της Ελληνικής οικονομίας και της ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού).

Ο λόγος είναι για το πώς εφαρμόζεται και αν τελικά αυτή η επιχειρηματική ενέργεια είναι υγιής ή όχι.

Επίσης όπως θα δούμε παρακάτω προσπαθούμε ν αναλύσουμε αν η πολιτεία έχει άλλες λύσεις πιο οικονομικές και πιο εποικοδομητικές από αυτή που προβάλλεται διαρκώς την λύση των φωτοβολταικών.

Και το πιο συμαντικό είναι που τις λύσεις αυτές δεν χρειάζεται να τις επιδοτήσεις, χρειάζεται μόνο να μην τους βάζει φραγμούς.

Αλλά ας δούμε πρώτα την ουσία του προβλήματος που ξεκινά από το κόστος που αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα που παράγουν οι παραγωγοί ρεύματος με φωτοβολταικά.
Η τιμή λοιπόν αυτή της κιλοβατώρας (που ειναι η μονάδα μέτρησης με την οποία η ΔΕΗ αγοράζει το ρεύμα και με αυτη μας χρεώνει) στα παλαιότερα συμβόλαια με τα οποία έχει δεσμευτεί για 20 χρόνια η ΔΕΗ ήταν 50 – 55 λεπτά η κιλοβατώρα. Σήμερα αυτό βαίνει μειούμενο αλλά και πάλι πάνω από την τιμή με την οποία πουλάει. Π.χ. η ΔΕΗ αν κοιτάξουμε τον λογαριασμό του ρεύματος σήμερα πουλά την κιλοβατώρα περίπου 13 έως 17 λεπτά.!!! Αντί για κέρδη λοιπόν παράγουν πολλαπλάσια οικονομική ζημιά τα φωτοβολταικά.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύει η ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) παθητικό. Δηλαδή οικονομική ζημιά που  αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής η ο φορολογούμενος. Άμεσα μάλιστα πληρώνουν την αυθαίρετη επιβάρυνση όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μια και αν προσέξετε ξανά στον λογαριασμό του ρεύματος έχει ήδη ένα κονδύλι με μια επιβάρυνση για όλους του καταναλωτές υπέρ της ζημιάς που υφίσταται από το υπερβολικό και απαράδεκτο κόστος των φωτοβολταικών.!!! Χωρίς να μας ρωτήσει κανείς δηλαδή η ΔΕΗ -προς όφελος των ξένων κατασκευαστών φωτοβολταικών- βάζουν με κάθε εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος ένα φέσι σε κάθε ένα Έλληνα καταναλωτή το οποίο πληρώνει για πολλά – πολλά χρόνια. Την ίδια στιγμή που τα ποτάμια έχουν την δύναμη να μας δίνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς φράγματα και ακριβές εγκαταστάσεις, με μικρές καλαίσθητες υδροηλεκτρικές μονάδες διασκορπισμένες σε όλη την χώρα.  Αυτό το απαράδεκτο και ειδικά σ αυτή την εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση έρχεται το γεγονός αυτό να προκαλέσει ένα ακόμα αγκάθι για το μέλλον, που θα βάζει ένα ακόμα εμπόδιο στην ανταγωνηστικότητα της υπερδανεισμένης μας χώρας. Και προφανώς θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια.

Και σαν να μην φτάνει μόνο αυτό ο επενδυτής των φωτοβολταικών συστημάτων ακόμα και μετα την οικονομική ζημιά που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και την ΔΕΗ χρειάζεται αν όλα του πάνε καλά και κανένας από τους παρακάτω υπαρκτούς κινδύνους δεν τον επηρεάσει, να αποσβέσει την επένδυση από 5 έως 15 χρόνια.!! Δηλαδή πολύ κοντά στην λήξη του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγης τους.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες κερδισμένες και εδώ.
Οι σίγουρα κερδισμένοι είναι εταιρείες όπως η πετρελαϊκή BP, όντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που παράγουν φωτοβολταικά συστήματα η υλικά που χρησιμοποιούν οι συναρμολογητές φωτοβολταικών συστημάτων.

Και έτσι φτάσαμε στην εποχή που γίνονται επενδύσεις από μερικές χιλιάδες έως μερικά εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς να δημιουργούν ούτε μία μόνιμη θέση εργασίας, εξάγουν τεράστιες ποσότητες χρήματος και βυθίζουν την χώρα πιο βαθιά στο χρέος… Ενώ οι ίδιες αυτές επενδύσεις δίνουν για μια ακόμα φορά την ώθηση για ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κίνα και την Αμερική. Αφήνοντας εδώ μόνο την ζημιά και το παθητικό…

Η λύση υπάρχει αλλά η πολιτεία δεν την ακούει μέχρι στιγμής, μια και δεν έχει δώσει λύσει στις γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες που κωλύουν τα μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Τα υδροηλεκτρικά έργα είναι η λύση γιατί δίνουν σταθερή ποσότητα ρεύματος. Το κόστος είναι μικρό, ειδικά στις μικρές μονάδες που επιπλέον δεν χρειάζονται φράγματα και άλλες παρεμβάσεις στην φύση. Η παραγωγή του ρεύματος είναι όλο το  24ωρο και όχι ασύγχρονα όποιες ώρες έχει ηλιοφάνεια η αέρα –σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο.
Η ηλεκτρογεννήτριες έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κατασκευής και επίσης χαμηλό κόστος συντήρησης. Δεν μολύνουν το περιβάλλον για την κατασκευή τους ούτε για την λειτουργία τους. (Εν αντιθέσει με τα φωτροβολταικά που σπαταλώνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας και γίνεται αλλοίωση στην φύση για την κατασκευή του πυριτίου που είναι και η βάση για την κατασκευή τους. Ενώ παράλληλα έχουν και ημερομηνία λήξεως σε αντίθεση με τις ηλκτρογενήτριες που δεν έχουν. Οι ηλεκτρογεννήτριες με ελάχιστη συντήρηση μπορούν να δουλεύουν για πάντα).

Υπάρχει η δικαιολογία ότι με την επιδότηση των φωτοβολταικών συμβάλουμε στο να πέσει το κόστος μακροπρόθεσμα.

Αυτή όμως η δικαιολογία έχει τα εξής τρωτά σημεία:
Το ποσό που σπαταλάτε για την ενίσχυση της ενέργειας αυτής είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα δαπανώνταν αν ενίσχυαν κατευθείαν την παραγωγή των φωτοβολταικών, γιατί τώρα επιδοτώντας τον τελικό παραγωγό του ρεύματος πληρώνουμε πολύ περισσότερα χρήματα, λόγο του ότι επιδοτούμε και όλους τους μεσάζοντες που μεσολαβούν.

Αν επιδοτούσε κατευθείαν την παραγωγή τα ίδια χρήματα θα είχαν μεγαλύτερη δύναμη. Τώρα εξασθενούν μέχρι να φθάσουν στην βάση που είναι ο κατασκευαστής.

Υπάρχει και κάτι άλλο εδώ. Πίσω από τους συναρμολογητές των πάνελς υπάρχουν λίγοι μεγάλοι κατασκευαστές του πυρήνα των φωτοβολταικών πάνελ, όπως η πετρελαϊκή BP Solar. (Θυγατρική της γνωστής πετρελαϊκής BP). Έτσι τα χρήματα που κατευθύνει το κράτος, η ευρωπαϊκή ένωση και οι πολίτες για την επένδυση αυτή, τελικά οδηγούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους εκτός Ελληνικής Οικονομίας, με αποτέλεσμα να προκαλούν μια ακόμα αιμορραγία στην ήδη πληγωμένη Ελληνική Οικονομία. Που έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ, τα χρήματα να κινούνται στην εσωτερική αγορά και όχι να φεύγουν αυτούσια στο εξωτερικό.

Δηλαδή αν το συγκρίναμε με μια επένδυση στην παραγωγική βάση της χώρας.
Π.χ. μια παραγωγή σε ένα χωριό της τυποποίησης και εξαγωγής κάποιου ελληνικού αγροτικού προϊόντος. Θα βλέπαμε ότι στην περίπτωση αυτή τα χρήματα κινούνται σε μεγάλο βαθμό κυκλικά στην τοπική οικονομία αυτή και παράγουν πλούτο και ανάπτυξη για όλους. Δηλαδή δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και η τελική επένδυση σε μεγάλο βαθμό μοιράζει τα χρήματα στην τοπική και γενικότερη οικονομία της χώρας, σε αντίθεση με τα φωτοβολταικά που το μεγαλύτερο ποσό της επένδυσης είναι τα πάνελ και φεύγει αυτούσιο στο εξωτερικό. Έτσι αντί να παράγει πλούτο και να δίνει δουλειά, παράγει ζημιές για την ΔΕΗ και την Ελληνική οικονομία γενικότερα.

Έτσι φαίνεται καθαρά ότι πριν στραφούμε στην τεράστια σπατάλη χρήματος για τα φωτοβολταικά έπρεπε να εξαντλήσουμε άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια και κυρίως με μικρές μονάδες, οι οποίες δεν χρειάζονται χρόνο για την κατασκευή τους ούτε πολλά χρήματα και παρέχουν σταθερή ποσότητα και ποιότητα ρεύματος όλο το 24ωρο.
Η παραγωγή του ρεύματος με μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, υλοποιείται με μικρά κτίσματα σε μικρή απόσταση από το ποτάμι, τα οποία φιλοξενούν μερικές μικρές υδροηλεκτρικές γεννήτριες. Το κτίσμα αυτό που φιλοξενεί τις υδρογενήτριες μπορεί να δένει αρμονικά και αισθητικά με το περιβάλλον και κυρίως λίγα μέτρα πιο κάτω μπορεί να υπάρχει η επόμενη υδροηλεκτρική μονάδα με την ίδια ακριβώς παραγωγή ρεύματος. Το νερό δεν φθείρεται ούτε μολύνεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Επίσης δεν γίνεται καμία αρνητική επέμβαση για το περιβάλλον.

Στον αντίποδα τα φωτοβολταικά πέρα από το πραγματικό ζημιογόνο κόστος επένδυσης, είναι επίσης εκτεθειμένα σε μια σειρά από κινδύνους, που πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν του ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Π.χ. τα πάνελ είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες που μέσα στα 20 περίπου χρόνια ζωής τους μπορεί να καταστραφούν από τι καιρικές συνθήκες όπως χαλάζι, παγετός. Τα στεγανά τους να διαβρωθούν από την ζέστη και τις συστολές διαστολές και νερό να προκαλέσει βλάβη. Ποντίκια να φάνε τα καλώδια. Υπάρχει ο κίνδυνος λόγο της μεγάλης ποσότητας μετάλλου και καλωδιώσεων να τραβήξουν κεραυνό.
Αλλά εκτός από τις βλάβες από τις καιρικές συνθήκες μπορούν να προκληθούν κακόβουλες βλάβες από ανθρώπους η να κλαπούν, μια και είναι εκτεθειμένα συνήθως στην ύπαιθρο.

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν στα υδροηλεκτρικά έργα που προαναφέραμε.
Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν πρώτα τις ήπιες μορφές φθηνής και σταθερής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μετά ας κοιτάξουμε πως θα πετάξουμε τα χρήματα μας έξω από την χώρα με ζημιογόνες επενδύσεις όπως αυτές των φωτοβολταικών.

20 Responses to Φωτοβολταικά κέρδος ή ζημιά;

 1. Φιλιππίδης Κώστας on 27/12/2010 at 23:39

  Ποιός έθαψε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εδω και 100 χρόνια;

  http://stardust30.wordpress.com/2008/10/28/ποιός-σκότωσε-το-ηλεκτρικό-αυτοκίνητ/

 2. ΖΩΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ on 17/01/2011 at 23:42

  19. Πως γίνεται η πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ; Ο ενδιαφερόμενος πουλάει όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγει στην ΔΕΗ ή μόνο τη διαφορά από αυτό που καταναλώνει;Όλη η παραγόμενη ενέργεια από το ΦΒ σύστημα θα πωλείται στην ΔΕΗ έναντι 0,55€ ανά κιλοβατώρα (KWh), τιμή εγγυημένη για 25 χρόνια και η οποία θα προσαυξάνεται κατ΄έτος με το 25% του ετήσιου πληθωρισμού. Ο ενδιαφερόμενος συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ στην τιμή που το αγοράζει σήμερα (περίπου 0,08 – 0,12 € την KWh). Δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος συνεχίζει και πληρώνει κανονικά το ρεύμα που καταναλώνει στη ΔΕΗ (προς 0,08 έως 0,12€/Κwh), ενώ παράλληλα έχει έσοδο από το ρεύμα που πουλάει (προς 0,55€/Kwh).

  (ΣΧΟΛΙΟ: ΑΝΑΛΌΓΙΣΟΥ ΤΙ ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ- ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΡΟΗ ΣΥΝΑΛΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΠΩΣ Η BP SOLAR… )

  Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας από το ΦΒ σύστημα ορίζεται σε 0,55€/KWh για τις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτονται τα έτη 2009, 2010 και 2011.

  ΠΗΓΗ:
  http://www.loan24.gr/PV_FAQs.asp#19

 3. admin on 05/03/2011 at 23:16

  “Πράσινη Ανάπτυξη”: Η νέα Πολιτική Απάτη

  http://olympia.gr/2009/05/17/green-fraud/

 4. SP on 13/04/2011 at 11:39

  Υπάρχει ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ των Φωτοβολταϊκών ότι:
  Τα Φωτοβολταϊκά παράγουν τις ώρες Αιχμής του Δικτύου, τη στιγμή που:
  1) Η παραγωγή κάθε επιπλέον kWh σε ώρες ΑΙΧΜΗΣ στοιχίζει πολλαπλά περισσότερο για την ίδια τη ΔΕΗ.
  2) Αγοράζουμε εν ώρα ΑΙΧΜΗΣ παράλληλα από το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ σε πολύ μεγάλες τιμές.
  3) Μεγάλες απώλειες Δικτύου για την Μεταφορά του ρεύματος
  4) ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ η ΔΕΗ το Λιγνίτη που καταναλώνει, κάτι που θα τελειώσει αργά η γρήγορα να κάνει…
  5) Γλιτώνει πολλά λεφτά από το εμπόριο ρύπων CO2 αφού δείχνει έστω και πλασματικά πως μειώνει το ποσοστό παραγόμενου CO2

  αλλα δεν διευκρινίζεται στις επεξηγήσεις του παραπάνω επιχειρήματος:

  ΣΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;;;
  ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΟ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΙΧΜΗΣ;;;
  “2) Αγοράζουμε -οπως αναφέρει το φιλοφωτοβολταικό επιχείρημα- εν ώρα ΑΙΧΜΗΣ παράλληλα από το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ σε πολύ μεγάλες τιμές.”
  ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 55 ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ;;;
  ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ- ΚΑΙ ΟΧΙ Ν ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΙΧΜΗΣ…
  Τα 1-4 παραπάνω φιλοφωτοβολταικα στοιχεία είναι αληθή και το πρόβλημα είναι γεγονός, αλλά δεν είναι αυτό δικαιολογία για την τεράστια σπατάλη και αιμορραγία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ, όταν ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΡΕΟΥΝ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑ;;;

  ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΙΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ, ΜΑΘΑΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΠΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΠΩΣ Η ΚΑΤΩΘΙ, ΟΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΟΠΤΡΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΤΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΤΜΟΓΕΝΗΤΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Τέτοια επένδυση γίνεται στην Ελλάδα και αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες μέθοδοι από αυτές που εμφανίζονται σαν πανάκεια και πληρώνουμε ΟΛΟΙ τον κούκο για αιδόνι, όπως αυτή των φωτοβολταικών.!!!

  http://www.nurenergie.com/index.php/english/projects/greece

  ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ: ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ 500% ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ -ΟΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ-

  ΑΞΙΖΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
  http://www.lasithinews.gr/News.aspx?ArtlId=1859
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ- ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΕΣ, ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ Κ.Τ.Λ. ΛΥΣΕΙΣ…ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ.

  ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ:
  “Υπήρξαν αρκετές δυσκολίες στην επίτευξη του εγχειρήματος που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου το οποίο να ρυθμίζει με σαφήνεια όλο το φάσμα της διαδικασίας, η οποία όμως τελικά περατώθηκε με επιτυχία.”

  Και στα παραπάνω σημειώστε ότι ενώ τα φωτοβολταικά είναι ένα πυροτέχνημα που σε 30 περίπου χρόνια σβήνει, τα κάτοπτρα και το νερό τα οποια είναι η βασική κινητήρια δύναμη του παραπάνω αναφερόμενου ηλεκτροπαραγωγού συστήματος, θα είναι στην θέση τους και θα παράγουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΘΗΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ γιια ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.

 5. Γιώργος Μπιρμπίλης on 18/05/2011 at 16:34

  Θέλω να συμπληρώσω στα όσα διάβασα ότι έχει περάσει πριν λίγο καιρό νόμος για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα – αλλά όταν έχεις ψάρια θέλει λίγο προσοχή στην εισαγωγή του νερού, αλλιώς δεν είναι κάτι τόσο αθώα τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

  Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι ενω στην Αιτολοκαρνανία έχουμε πολλά υδροηλεκτρικά έργα (και σεισμούς λόγω των τεχνητών λιμνών) η ΔΕΗ δεν τα λειτουργεί!! παρά μόνο σε μικρό μέρος του δυναμικού της για να έχει λέει απόθεμα (απλά είχε βρει το λιγνίτη εύκολο και ρήμαξε το περιβάλλον)

  Λάβετε επίσης υπ όψιν σας και τα δικαιώματα ρύπων CO2 που σύντομα θ’ αρχίσουμε να πληρώνουμε…δηλαδή μας αρέσει να πληρώνουμε για να μολύνουμε.

 6. Γιώργος Παπακωνσταντίνου on 20/05/2011 at 19:22

  Αγαπητέ φίλε Γιώργο διαβάζοντας το σχόλιο σου και όλο το άρθρο, επέτρεψε μου να διορθώσω στα σχόλια σου οτι μάλλον αυτά που βλέπεις ίσως είναι μεσαία η και μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα αφού τα μικρά νομίζω ότι δεν χρειάζονται φράγματα.

  Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα μπορούν να μην έχουν καμία τεχνητή λίμνη ούτε άλλη επέμβαση στην ροή του ποταμού παρα μόνο ένα μικρό ρυάκι που τραβάνε για να οδηγήσουν σταθερή ποσότητα από το ποτάμι στις υδρογενήτριες και ξανά πίσω στο ποτάμι. Ανεξάρτητα με την ποσότητα η την ροή του ποταμού το ρυάκι αυτό παρέχει μια σταθερή ποσότητα νερού και μια ταχύτητα που εξαρτάται από την υψομετρική διαφορά που συνήθως είναι μικρή από 1 εως 5 μέτρα.

  Στην γειτονική Βουλγαρία στην οποία εργάζομαι σαν μηχανικός έχω επισκεφθεί πολλά μικρά υδροηλεκτρικά έργα και θα συμφωνήσω με το άρθρο και τους περισσότερους γράφοντες ότι λείπουν τέτοια μικρά υδροηλεκτρικά έργα από την Ελλάδα. Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα είναι παραγωγικά και μπορούν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να διασκορπιστούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικράτειας, παρέχοντας όλο το 24ωρο ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, σταθερό, οικολογικό ρεύμα με απίστευτα χαμηλό κόστος, χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον… Ο λόγος είναι γιατί τα ποτάμια μας έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά από την πηγή τους έως την τελική απορροή τους στην θάλασσα και έτσι τα μικρά υδροηλεκτρικά χωρίς λίμνες και παρεμβάσεις στην φύση θα μπορούσαν να είναι μια ιδιαίτερα αποδοτική πηγή ενέργειας για την ταλαιπωρημένη από αμαθείς, ημιμαθείς και ανάξιους ανθρώπους χώρα μας.

  Όσοι βγήκαμε πιο έξω με λύπη μας διαπιστώνουμε πόσο πίσω μένει η Ελλάδα σε σχέση με τις γειτονικές πρώην φτωχές χώρες. Αν συνεχίσουμε ετσι οι Έλληνες θα είναι οι οικονομικοί μετανάστες του άμεσου μέλλοντος.

  Το θέμα των μικρών υδροηλεκτρικών έργων είναι πολλών – πολλών χρόνων πριν ανακάλυψη, πολύ πριν τα δαπανηρά και χαμηλής απόδοσης φωτοβολταικά που σήμερα προβάλλονται ως ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ πανάκεια. (Ενδεικτικά αναφέρω τα νούμερα τα οποία ασφαλώς αλλάζουν αλλά για να καταλάβει ο αναγνώστης την διαφορά μια και ειναι ενδιαφέρουσα. Η ΔΕΗ νομίζω οτι αγοράζει το ρεύμα απο τα υδροηλεκτρικά έργα περίπου 7λεπτά την κιλωβατόρα ενώ απο τους παραγωγούς με φωτοβολταικά περίπου 50 λεπτά.!!!) Η ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΟΥΛΑ ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΛΕΠΤΑ.!!! ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΣΟ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΟΝΟΙ ΟΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥΣ. Τα φωτοβολταικά δεν θα έπρεπε να επιδοτούνται -για να πάρουν την πραγματική θεση που τους αξίζει και αντίθετα θα έπρεπε να επιδοτηθούν για κάποια χρόνια τα υδροηλεκτρικά συστήματα με ταυτόχρονη διευκόληνση σε γρήγορη εξέταση φακέλων και απλούστευση διαδικασιών όστε να εγκατασταθεί άμεσα η δυναμικότητα σε ηδροηλεκτρικές μονάδες που εινει ελειματική για την Ελλάδα, καθιστώντας την υδροηλεκτρική ενέργεια μια ακόμα ανεκμετάλευτη πηγή.

  Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να προσπαθήσουμε πρώτα να εκμεταλλευτούμε ήπιες μορφές ενέργειας –όπως αυτές των υδροηλεκτρικών έργων- και μετά δευτερευόντως μπορούμε να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε άλλο. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΞΕΡΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και δεν έχει γαλουχηθεί από την μόδα των ζημιογόνων για την χώρα και τους Έλληνες καταναλωτές, επιδοτήσεων των φωτοβολταικών συστημάτων.
  Για όποιους δεν καταλαβαίνει και δεν συμφωνεί με το άρθρο τον παραπέμπω να ψάξει ποιοι βρίσκονται πίσω από τα φωτοβολταικά συστήματα για να καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο…

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  Μηχανολόγος – Μηχανικός

 7. Νικος Σφουγκατάς on 25/09/2011 at 10:59

  Τα Ηλιοθερμικά συστήματα και οχι τα φωτοβολταικά ειναι η λύση στην πραγματική παραγωγή οικονομικής ηλεκτρικής ενέργειας, απόλυτα φιλικής με την φύση.

  Αν διαβάσετε προσεκτικά την εφαρμοσμένη αυτη τεχνολογία θα καταλάβετε την απάτη που εχει στηθεί παγκοσμίως γύρω απο τα φωτοβολταικά.

  Τα συστήματα ηλιοθερμικής ενέργειας αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμική και όχι απευθείας σε ηλεκτρική όπως τα φωτοβολταϊκά.
  (δηλαδή η ηλιακή ενέργεια μεταρέπεται σε θερμότητα μέσω της συγκέντρωσης και της αντανάκλασης)
  Για τη λειτουργία τους οι ηλιοθερμικοί σταθμοί απαιτούν την άμεση πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας για να μπορούν να την εστιάσουν στο επιθυμητό σημείο, και πάλι σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά που τραβούν πάνω τους την ηλιακή ακτινοβολία και ενέργεια.
  Το πρώτο πλεονέκτημα εδώ είναι ότι τα κάτοπτρα που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της ηλιοθερμικής τεχνολογίας ΔΕΝ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ.

  Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τέτοιων συστημάτων: Ηλιακά κοίλα παράβολα, ηλιακοί πύργοι και ηλιακά πιάτα.

  Οι απαιτήσεις σε χώρο και εξοπλισμό είναι πολύ μεγάλες γι’αυτό και η οικιακή χρήση δεν είναι δυνατή.

  ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ.
  ΓΙ Αυτό ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΔΕΗ.

  Σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας το κόστος των ηλιοθερμικών σταθμών μπορεί να είναι μικρότερο από τα φωτοβολταϊκά. Επίσης, επειδή οι ηλιοθερμικοί σταθμοί λειτουργούν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τα φωτοβολταϊκά, μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια με μορφή θερμότητας για την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση αλάτων που λιώνουν όταν υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας και αποδίδουν την θερμική τους ενέργεια όταν υπάρχει ανάγκη. Ακόμα, δε χρησιμοποιούν τοξικά υλικά όπως γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις με τα φωτοβολταϊκά και δε χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς για την αποκατάστασή τους στο τέλος της ζωής τους.

  ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  “Ανάγκη… διπλασιασμού του Τέλους ΑΠΕ…”
  http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/93b88ede-ed7f-499a-8b41-50868f4f2147

  ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

  Η ΔΕΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ασφαλώς και αθανατα, χαμηλού κόστους υδροηλεκτρικά έργα).

  Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΩΣ ΥΠΟΠΤΑ ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΞΕΝΕΣ “ΔΕΗ” ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ…
  “Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για ηλιοθερμική μονάδα από την Ελβετική EGL
  Την πρώτη μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να υλοποιήσει στη χώρα μας η EGL, δηλαδή η «Ελβετική ΔΕΗ».”

  http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7c18834f-6578-488f-9971-8981102ca05e
  ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ…
  “Οι κινήσεις αυτές της EGL θεωρούνται «υποδομή» για να μπεί η εταιρεία δυναμικά, πέραν της χονδρικής και στη λιανική πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς, όπως δηλώνει ο κ. Καρυδογιάννης «με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί κανείς στη λιανική εμπορία ρεύματος χωρίς να έχει άμεση πρόσβαση σε παραγωγή».”

  Η τεχνολογία των ηλιοθερμικών σταθμών αναλυτικά:
  http://tw.innopolos-wm.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=45

 8. ΠΑΠΑΤΖΙΛΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ on 29/09/2011 at 19:55

  Η ΔΕΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΙΟ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Η ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΔΙΝΕΙ 100 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΜΑΖΟΥΤ.!!! ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ Ν ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

  “Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αθερινόλακκου Λασιθίου Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι η Επιχείρηση έχει ξεκινήσει να υλοποιεί στην Κρήτη μια σειρά από νέες πολύ μεγάλου ύψους επενδύσεις.
  Ειδικότερα, σχετικά με τα νέα επενδυτικά έργα του Ομίλου της ΔΕΗ στην Κρήτη ο κ. Π. Αθανασόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  Προβλέπεται η ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αθερινόλακκου με την προσθήκη νέας ισχύος 100 MW, μια επένδυση που προβλέπεται να ανέλθει στα €100 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την προσθήκη Μηχανών Εσωτερικής Καύσης, με καύσιμο Μαζούτ…”

  http://www.dei.gr/Default.aspx?id=5627&nt=18&lang=1

 9. Νικος Δαμ. on 04/10/2011 at 22:35

  Για να πάρετε μια γεύση των όσων ειπώθικαν παραπάνω διαβάστε το ακόλουθο άρθρο:

  “Είναι γνωστό ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ που τηρεί ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) για την πληρωμή της ενέργειας στους παραγωγούς ΑΠΕ φέτος είναι ελλειμματικός κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί πολύ το 2012 και όλα τα επόμενα χρόνια με την προσθήκη στο σύστημα μονάδων μερικών εκατοντάδων μεγαβάτ εφόσον η οριακή τιμή διαμορφώνεται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα.”
  http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/660311/Article.aspx

  Δηλαδή ενω υπάρχει ήδη το καπέλο στον κάθε λογαριασμο της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, η ΔΕΣΜΗΕ εχει ηδη μπει μέσα 200 εκ τα οποία ασφαλώς γιγαντώνονται δυναμικά χρόνο με τον χρόνο και ασφαλώς θα κληθεί να τα πληρώσει ο καταναλωτής χωρίς την έγκρισή του για τις ζημιογόνες επενδυτικές αυτές ενέργειες και την προβολή των φωτοβολταικών και των επιδοτούμενων οικιακών παραγωγών σαν λύση. Μια λύση που αποδεδειγμένα επιβαρύνει και βλάπτει την οικονομία και τους καταναλωτές. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΑΕΡΑΣ ΦΥΣΑΕΙ ΔΩΡΕΑΝ…
  Ο ΗΛΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ…
  ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΚΥΛΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΕΡΑ 24 ΩΡΕΣ ΔΩΡΕΑΝ…

  Και αντι η ΔΕΗ να κανει επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έργα και ηλιοθερμικούς σταθμούς επιβαρύνεται και προσαυξάνετε το σύστημα με τους ιδώτες παραγωγούς, μικρούς και μεγάλους…

  Πράγμα που θα κάνει την ΔΕΗ ζημιογόνα, θα ανεβάσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη και θα ανοίξει την πόρτα στις ξένες ιδιωτικές “ΔΕΗ” που θα είναι παραγωγοί και διανομείς, αφού εμεί οι ίδιοι κλείνουμε τα μάτια μας και αφίσαμε να μπούν χωρίς λόγο οι μεσάζοντες και έγινε το απλό, πολύπλοκο. Το φτηνό, ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ…

  Δεν βλέπουν άραγε αυτοί που προβάλουν τα πανάκριβα φωτοβολταικά σαν λύση αυτό που βλέπουμε ολοι εμεις;

  Αρα πόσες αποδείξεις χρειάζονται ακόμα για να καταλάβει κάποιος τι πραγματικά συμβαίνει πίσω απο τις ανακοινώσεις με τυμπανοκρουσίες από την κάθε κυβέρνηση την ζημιογόνα επιδότηση των φωτοβολταικών και τις τράπεζες που χειροκροτούν την δανειδότηση των άρρωστων αυτών επενδύσεων.;

 10. NIRES on 14/02/2012 at 23:39

  Το Ελληνικό κράτος έχει αγκύλωση η κάποιοι δεν το αφήνουν ν αφήσει τους μικρούς ενδιαφερόμενους επενδυτές που θέλουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με μικρά υδροηλεκτρικά έργα;

  Ενώ εμείς κοιμόμαστε βαθιά νυχτωμένοι και οι τράπεζες μας ψιθυρίζουν το παραμυθάκι της ψευτοπανάκριβης ψευτοπράσινης ενέργειας των φωτοβολταικών κοιτάξτε τι γίνεται στην γειτονική Βουλγαρία:

  Εμάς κοροϊδεύουν κανονικά με τα πανάκριβα φωτοβολταικά και τις ανεμογεννήτριες που είναι τον περισσότερο καιρό σταματημένα τα ποτάμια στην γειτονική Βουλγαρία κινούν υδρογεννήτριες και παράγουν ρεύμα που πουλούν πανάκριβα στους Έλληνες.

  Δείτε το σχετικό άρθρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της γειτονικής χώρας.:

  Η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνετε φτάνοντας το 1/3 της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι

  Ποσότητα ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2010, φτάνοντας το 1/3 της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ στη διάρκεια ενός Συνεδρίου για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Με την παραγωγή 5509 GW το προηγούμενο έτος, η οικολογική ενέργεια έχει φτάσει το 15% της ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ο ενδεικτικός στόχος ήταν 11%. Σύμφωνα με τον Τράικοφ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρσι στη χώρα σημειώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούσαν σε πλήρη ισχύ.!!!

  (Σχολ: Γεμάτη η Βουλγαρία με μικρούς ιδιωτικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς…και εμείς δανειζόμαστε πανάκριβα παραχωρώντας την εθνική μας κυριαρχία για άλλη μια φορά, για ν αγοράζουμε το ρεύμα που θα μπορούσαμε να παράγουμε και να εξάγουμε)

  Ο υπουργός δήλωσε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ενδιαφέρουν για την κατασκευή εγκαταστάσεων υδροηλεκτρικών σταθμών, πρόσθεσε ο Τράικοφ.

  (Σχολ: Ξυπνήστε Έλληνες γιατί αυτοί που έχουν «κατάσχει» τα Ελληνικά ποτάμια και δεν αφήνουν τους Έλληνες να τα εκμεταλλευτούν όχι μόνο δεν είναι Έλληνες αλλά ούτε φιλέλληνες)

  Επιπλέον, πέρσι η χώρα (Βουλγαρία) έχει εξοικονομήσει 3549 GW ενέργειας, που ξεπερνά κατά 1000 GW τον διεθνή ενδεικτικό στόχο των 3%, δήλωσε ο υπουργός. Αυτό κατά τη γνώμη είναι και ένας από τους λόγους πέρσι και φέτος η Βουλγαρία να έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας.

  (Σχολ: Και η Ελλάδα που φυτοζωεί με δανεικά λεφτά και άνεργη, έχει κάνει εισαγωγές ρεκόρ αντίστοιχα…ενώ στις τράπεζες φιγουράρουν οι διαφημίσεις για την ψευτοπράσινη ενέργεια που κάνει μια τρομερή εξαγωγή συναλλάγματος, προκαλεί μια τεράστια οικονομική αιμορραγία στην ΔΕΗ και τους Έλληνες καταναλωτές που έχουν ν επωμιστούν το πανάκριβο κόστος των φωτοβολταικών)

  nires.net/default.aspx?pageid=367

 11. zafiris on 19/02/2012 at 12:29

  Η εμμονή τής πολιτείας για πράσινη ανάπτυξη είναι τουλάχιστον ύποπτη.
  Έχουν επιλεγεί κάποια συγκεκριμένα προϊόντα (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υβριδικά αυτοκίνητα κλπ)και χρησιμοποιούν τα χρήματά μας για να καταναλωθούν είτε με άμεση επιδότηση είτε με πράσινο δάνειο είτε με απαλλαγή απο τέλη κυκλοφορίας τα πληρώνουν έμεσα οι φορολογούμενοι.
  Το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης εφαρμόστηκε αρχικά στη Γερμανία με στόχο να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας. Τώρα εμείς γιατί το αντιγράψαμε δέν ξέρω.

  Όσο για την περιβόητη προστασία τού περιβαλλοντος εγώ αμφιβάλω αν επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο γιατί:

  1 Τα φωτοβολταϊκά παράγουν ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με τον όγκο τους. Η κατασκευή τους, η μεταφορά τους, η εγκατάστασή τους, η ανακύκλωσή τους απαιτεί πολύ ενέργεια και παράγεται CO2. Δεν είμαι ειδικός αλλά άν μπορεί κάποιος να υπολογίσει τα πραγματικά ωφέλη, άν υπάρχουν θα το εκτιμούσα.
  2 Ένα lexus υβριδικό καταναλώνει σε μεσο κύκλο περίπου 8λίτρα ανα 100 χιλιόμετρα. Το δικό μου αυτοκίνητο, 1600 κυβικά συμβατικό,καταναλώνει λιγότερο και κατα συνέπεια παράγει λιγότερο CO2. Γιατί επιδοτείται το lexus και όχι το δικό μου; Βέβαια θα μου πείτε ότι έτσι ενθαρύνουμε την έρευνα για πιο πράσινα αυτοκίνητα. Αν πραγματικά ο στόχος ήταν η μείωση τών ρύπων αναφέρω το εξής. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος μετρίου μεγέθους απο αυτά που υπάρχουν χιλιάδες στην Ελλάδα, έχει κινητήρα πολλαπλάσιο του συμβατικόυ αυτοκινήτου. Οι καταναλώσεις κυμαίνονται απο 1 λίτρο ανα μίλι (ένα εφτέμετρο φουσκωτό με 200 άλογα εξωλέμβια) μέχρι 20 λίτρα ανα μίλι (μία εικοσάμετρη θαλαμηγός). Τα ιστιοπλοϊκά έχουν μηδενική μέχρι ελάχιστη κατανάλωση. Αυτά γιατί δεν επιδοτούνται;
  Άρα ο στόχος δεν είναι η μείωση τών ρύπων αλλά η κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων.
  3 Τέλος σας ενημερώνω ότι λόγω επαγγέλματος τυχαίνει να γνωρίζω ότι η νομοθεσία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών άλλαζε συνεχώς διευκολύνοντας την τοποθέτησή τους. Χαρακτηριστικά στο τέλος δεν χρειαζόταν κάν έγκριση από την Δασική υπηρεσία. Δηλαδή μπορείς να τοποθετήσεις φωτοβολταϊκά ακόμα και σε δάσος.

 12. Το ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν κινούνται ούτε έξυπνα αλλά ούτε καν λογικά το ήξερα. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα επιχειρήματα σας προβάλλουν μια κατάσταση η οποία σοκάρει, είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται λεφτά από την ΔΕΗ σε ξεπερασμένες μορφές ενέργειας, οι πολιτικοί (και οποιοι κρύβονται πίσω απο αυτούς) τελικά είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο στην Ελλάδα, γιατί το ξεπούλημα έχει πιο πολύ “ψωμί” και δικαιολογίες του τύπου “τις δώσαμε γιατί ήταν χρεωμένες”. Ταυτόχρωνα κάνουμε πιο αδύνατους η καταστρέφουμε τους Ελληνες επιχειρηματίες που πίστεψαν και επένδυσαν στην ανάπτυξη, πεύτοντας στην παγίδα του χρεόυς. Ειναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαικής Ενωσης τώρα περνάνε μέσα απο τις τράπεζες -οι οποίες ασφαλώς τις καταβαρθρώνουν αφού πρωτιμούν οπως είναι λογικό να δύνουν απευθείας δάνεια-! Α ρε καημένη Ελλαδίτσα!

 13. Νίκος Δαναλάτος on 13/03/2012 at 01:35

  Είναι ενδιαφέρον να διαβάσουμε ένα άρθρο του Καθηγητή Γεωργίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκου Δαναλάτου που αποκαλύπτει το παραμύθι της πράσινης ενέργειας με επίκεντρο τα φωτοβολταικά συστήματα ως πρώτη επιλογή ΑΠΕ. Τα οποία φωτοβολταικά διαφημίζουν οι τράπεζες και το κράτος περυφανεύόμενοι το καταστροφικό τους επίτευγμα, με άλλη μια φορά την οικονομική αιμορραγία της Ελλάδας που αφήνει ανεκμετάλλευτες και αναξιοποίητες τις πραγματικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ελληνικής γης.
  Το βρήκαμε εδώ:
  http://www.agro-help.com/2012/03/blog-post_06.html
  και αναφέρουμε μόνο ένα απόσπασμα:
  “Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι παραπάνω γιγάντιες οικονομίες (αυτές που μας πουλούν* και τα φωτοβολταικά) από δεκαετίας επενδύουν στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που ονομάζουν βιομάζα (Αγγ.: Biomass. Γερμ. Biomasse), και η οποία καταλαμβάνει παραδοσιακά τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των υπολοίπων ΑΠΕ σε ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 65% (ή περί τα 200 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως). Ως δεύτερη κατά σειρά ΑΠΕ αναφέρεται η υδρο-ηλεκτρική ενέργεια με ποσοστό 24%. Τρίτη η γεωθερμία με 7%, τέταρτη η αιολική ενέργεια με ποσοστό περί το 3, και τελευταία (μαντέψτε ποια?) τα φωτοβολταϊκά με ποσοστό περί το 1%.”

  *Σχόλιο: Αλλά δεν φταίει αυτός που πουλάει τα φωτοβολταικά, φταίει αυτός που τ αγοράζει όταν έχει πολλές άλλες αναξιοποίητες λύσεις όπως πολύ σωστά επισημαίνει αποκαλύπτοντας την απάτη εις βάρος του συνόλου του βασανισμένου από την οικονομική αιμορραγία, Ελληνικού λαού, ο οποίος πληρώνει τις πανάκριβες επιδοτούμενες από τον ίδιο χωρίς την θέληση του κιλοβατώρες των φωτοβολταικών.

  Και συνεχίζει ο καθηγητής για την απάτη των φωτοβολταικών:
  “Δηλαδή εν ολίγοις με το πρόγραμμα που αποκαλούν ΗΛΙΟ θα γίνει εξαγωγή συναλλάγματος περί τα 16 δισεκατομμύρια €, ενώ κάθε χρόνο οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν περί τα 1.3 + 1.6 (τοκοχρεολύσιο) = 2,9 δις € για την παραγωγή Η/Ρ που σήμερα μας κοστίζει μόνο 70 εκατομμύρια € ετησίως. -Έλεος αδέλφια!!”

  Ο καθηγητής έχοντας ανοιχτά μάτια όπως φαίνεται, δείχνει τον ρόλο ολων των συμετεχόντων στο στημένο κόλπο των φωτοβολταικών: Τράπεζες, “Ελληνικό” κράτος, ΜΜΕ που οδηγούν τα πρόβατα στον γκρεμό:
  “Όπως θα λειτουργούσε ο καθένας, στην αντίληψη του οποίου πέφτουν τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία (που -ειρήσθω εν παρόδω- επιμελώς αποκρύπτονται από την Ελληνική κοινή γνώμη) έτσι κι εγώ απετόλμησα να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά με όσα δεδομένα έχω στη διάθεσή μου και με απλές στρόγγυλες σκέψεις.”

  ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ Κύριε Δαναλάτε

  Δείτε επίσης το σχετικό άρθρο:
  Το τυράκι των επιδοτήσεων και η φάκα της σιτανεπάρκειας
  https://sites.google.com/site/cynarabioenergy/epidoteseis

 14. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας που αντιτάσσεται των επιζήμιων από πολλές πλευρές φωτοβολταικών, έρχεται από την καλλιέργεια δασικών δένδρων κατάλληλα για βιομάζα.

  Ασφαλώς το απαράδεκτο λόγο πυρκαγιών πεύκο δεν είναι μέσα σ αυτά, αλλά ο ευεργετικός για την φύση και την ανθρώπινη υγεία, ταχύτατα αναπτυσσόμενος ευκάλυπτος.

  Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την απόδοση των καύσιμων δένδρων για την παραγωγή θερμότητας η ηλεκτρικού ρεύματος.

  Ο ευκάλυπτος Camaldulensis (είναι ενας τυπικός ευκάλυπτος που συναντάμε στην χώρα μας) εγκλείει στη μάζα του εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης (75%) σε σχέση με άλλα δασοπονικά είδη , γεγονός που καθιστά πολύ ενεργειακό. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ιδιότητά του, κατά την καύση σε ξηρά μορφή, να εκλύει μεγάλη θερμότητα και να παράγει μεγάλη φλόγα με ελάχιστο καπνό και λίγη τέφρα, τον καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμο και φιλικό στον άνθρωπο αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

  Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η σημασία της παραγωγής αυτής της μορφής πρώτης ύλης για παραγωγή πράσινης ενέργειας, είναι εξαιρετικά συμφέρουσα και επωφελής για την εθνική μας οικονομία διότι:

  Αξιοποιούνται με υψηλές οικονομικές αποδόσεις μεγάλες εκτάσεις για την παραγωγή βιομάζας.
  Ωφελείται και προστατεύεται το φυσικό μας περιβάλλον με την ανάπτυξη πρασίνου και μάλιστα αντιπυρικού, με ότι αυτό ευεργετικά συνεπάγεται για την προστασία του εδάφους από διάβρωση και πλημμύρες, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με καθαρό και άφθονο νερό, την παραγωγή οξυγόνου καθώς και καθαρή ατμόσφαιρα από ρύπους.
  Τέλος, δημιουργείται μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας και υγιούς απασχόλησης.

  Ορισμένα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, δεν παρέχονται από άλλες μορφές παραγωγής πράσινης ενέργειας, όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά , όπου δεσμεύονται για πολλές δεκαετίες χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης, απαιτείται μεγάλη δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης του έργου, μειώνεται η επιφάνεια πρασίνου στο τόπο μας με ότι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα και το περιβάλλον.

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ.

  Από τα στοιχεία που αναφέραμε, προκύπτει ότι ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι το πλέον κατάλληλο είδος για παραγωγή χλωρής βιομάζας (όπου φυσικά το κλίμα της εκάστοτε περιοχής το επιτρέπει), γιατί μας δίνει πολύ μεγάλες ετήσιες αποδόσεις με μεγάλη μάλιστα διαφορά από άλλα είδη φυτών, προσαρμόζεται εύκολα στις διάφορες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και γενικά είναι ανθεκτικό φυτό στις αντίξοες φυσικές συνθήκες.

  http://easy2find.gr/articles/show/πληροφορίες-καλλιέργειας-ευκαλύπτου-camaldulensis-για-παραγωγή-βιομάζας

  http://easy2find.gr/articles/show/ευκάλυπτος-παραγωγή-ενέργειας-με-κατεύθυνση-οικολογική

 15. ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ…ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ.

  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ;

  ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ, ΣΑΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΣΑΝ ΛΑΟΣ; ΞΕΧΝΑΤΟ ΑΥΤΟ…

  ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΣ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙΣ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ, ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΣ…

  Είναι ΕΥΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΣ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΠΡΟΣ Αυτή ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ…

  ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ.

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

  ΚΑΙ Ο ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑ -ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ- ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ* ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ.

  (ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΗΠΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΤΑ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ, ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Κ.Α. ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΘΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

  ΑΛΛΑ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΟΠΟΥ ΠΑΕΙ… ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ…ΔΥΣΤΥΧΩΣ… ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ.

 16. ΕΝΩ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΝ ΤΟΥΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΣΙΕΥΜΑ ΠΟΣΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑΣ…

  Την αντίθεσή του στην υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικών επιστολών για τη διατήρηση των όρων σύνδεσης στα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, για το κόστος διατήρησης των αδειών παραγωγής και για τις χρονικές ρυθμίσεις των αδειών εγκατάστασης εκφράζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.

  Ειδικότερα, ο ΕΣΜΥΕ αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξαιρεθούν από τις προαναφερθείσες διατάξεις του νομοσχεδίου των Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα.

  Επιπλέον, ο Σύνδεσμος θέτει το κράτος προ των ευθυνών του, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού ενεργειακού σχεδίου, τήρησης του νομικού πλαισίου και δημιουργίας ενός ασφαλούς επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

  Η ανακοίνωση του ΕΣΜΥΕ:

  «Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ) συμμετέχοντας στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε, εκφράζει τη γενική αντίθεσή του στο πνεύμα του όσον αφορά την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικών επιστολών για τη διατήρηση των όρων σύνδεσης στα ΜΥΗΕ, το κόστος διατήρησης των αδειών παραγωγής και τις χρονικές ρυθμίσεις των αδειών εγκατάστασης, ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή πρωτόγνωρη κρίση. Η μικρή τροποποίηση επί το ευνοϊκότερο επιμέρους ρυθμίσεων από το αρχικό κείμενο (που τέθηκε σε διαβούλευση πριν κάποιους μήνες) δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος.

  Τα ΜΥΗΕ πρέπει να εξαιρεθούν των προαναφερόμενων διατάξεων για τους παρακάτω λόγους:

  1. Τα ΜΥΗΕ κατέχουν ελαχιστότατο ποσοστό επί του συνόλου των Όρων Σύνδεσης για όλες τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, οι συνολικές οριστικές προσφορές σύνδεσης των ΜΥΗΕ ανέρχονται στο 2,6% (143,5 ΜW) της συνολικής ισχύος των οριστικών προσφορών σύνδεσης που έχουν χορηγηθεί για όλες τις ΑΠΕ (5,4 GW). Εξ αυτών μόνο τα 105,94 ΜW κατέχουν οριστική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ και εξ αυτών των 105,94 ΜW μόνο τα 28,90 ΜW έχουν υλοποιήσιμο τρόπο σύνδεσης στην Μ.Τ., ποσοστό 0,5% της συνολικής ισχύος των προσφορών σύνδεσης για όλες τις ΑΠΕ.

  2. Σταθεροποιούν το δίκτυο παράγοντας ενέργεια βάσης, μειώνοντας το ρυθμιστικό κόστος του δικτύου, επιτρέποντας την περαιτέρω διείσδυση τεχνολογιών ΑΠΕ με στοχαστική συμπεριφορά.

  3. Υστερούν όσον αφορά τον εθνικό στόχο για το 2020 με ενδιάμεσο σταθμό το 2014 με ετήσια διείσδυση μικρότερη από 5% πολύ απέχουσα από το μέσο όρο διείσδυσης των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια.

  4. Δεν έχει παρατηρηθεί σοβαρή δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από μη υλοποιημένα ΜΥΗΕ. Οι άδειες εγκατάστασης ΜΥΗΕ είναι ελάχιστες, σχεδόν όλα κατασκευάζονται αμέσως μετά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι οριζόντιες χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπ’ όψιν την πραγματική κατάσταση της ανάπτυξης των ΜΥΗΕ.

  5. Έχουν ουσιαστική αδειοδοτική διαδικασία μετά τους όρους σύνδεσης με αβέβαιη έκβαση και πέραν της άδειας χρήσης νερού.

  6. Στις περιπτώσεις κοινών όρων σύνδεσης σε 5,8,10 έργα, είναι αδιανόητο ο επενδυτής να δώσει εγγυητική όταν το έργο του εξαρτάται και από άλλους επενδυτές ως προς την ωρίμανση των έργων και την κοινή πληρωμή τους. Πρέπει να καταργηθεί η «κοροϊδία» των κοινών όρων σύνδεσης. Είναι αδύνατον να υλοποιηθούν έργα με κοινούς όρους σύνδεσης λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας σύγχρονης αδειοδοτικής τους ωρίμανσης και οικονομικής δυνατότητας να υλοποιηθούν συγχρόνως πληρώνοντας τα έργα σύνδεσης με το δίκτυο. Στην όποια περίπτωση η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο περιπλέκει επιπλέον το πρόβλημα. Η ρύθμιση, που προβλέπει την δυνητική επιστροφή της εγγυητικής αν έστω ένας υπαναχωρήσει οικειοθελώς αιτούμενος ανάκληση της άδειας παραγωγής του έργου του, δεν ρυθμίζει την περίπτωση που δεν υπαναχωρεί αλλά καθυστερεί ή αδυνατεί να πληρώσει την υλοποίηση του κατανεμηθέντος με τους κοινούς όρους σύνδεσης τιμήματος και γενικά κωλυσιεργεί την υλοποίηση του σταθμού του χωρίς όμως να παραιτείται ζητώντας ανάκληση της άδειας παραγωγής. Η τυχόν επιμονή σε αυτή την ρύθμιση όχι απλά δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αντίθετα το περιπλέκει επιπλέον.

  7. Στη σημερινή πρωτόγνωρη χρηματοπιστωτική συγκυρία και αβεβαιότητα, δεν είναι δυνατό να ζητούνται εγγυητικές επιστολές όταν υπάρχει σοβαρή περίπτωση να χάσει ο επενδυτής τα χρήματά του λόγω μη εξασφάλισης της χρηματοδότησης, αλλαγή της πολιτικής των τραπεζών κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης, αβεβαιότητες του αναπτυξιακού νόμου και λοιπών μη προβλέψιμων καταστάσεων.

  8. Οι διατάξεις αυτές σε συνδυασμό και με την έκτακτη εισφορά καθιστούν απαγορευτική τη διάχυση των ΑΠΕ στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ΜΥΗΕ έως τώρα και οδηγούν σε σταδιακό αφελληνισμό όλων των ΑΠΕ.

  9. Η χορήγηση εγγυήσεων των επιχειρήσεων έναντι του κράτους προϋποθέτει και το αυτονόητο, την χορήγηση δηλαδή αντίστοιχων εγγυήσεων του κράτους έναντι των επιχειρήσεων. Προϋποθέτει δηλαδή ότι το κράτος θα τηρήσει την υπογραφή του και δεν θα αλλάζει συνεχώς τους όρους του παιχνιδιού (νόμους, συμβάσεις, κλπ). Ιδιαίτερα αν μιλάμε για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των ΜΥΗΕ) η πολιτική αυτή με τις τόσες αντιφάσεις και αβεβαιότητες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί στην καταστροφή τους.

  Προϋποθέτει ότι το κράτος θα τηρήσει το νομικό πλαίσιο που το ίδιο έχει θεσπίσει έτσι ώστε να μπορέσει ο επενδυτής να ολοκληρώσει την διαδικασία αδειοδότησης εντός των θεσμοθετημένων προθεσμιών χωρίς να θέτει νέα εμπόδια.

  Προϋποθέτει ότι το κράτος θα έχει ένα σταθερό Εθνικό Ενεργειακό σχεδιασμό για την διείσδυση των ΑΠΕ, για την μικρή αποκεντρωμένη παραγωγή, την συμμετοχή των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγή ενέργειας, στην παραγωγή ενέργειας που θα σέβεται το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, θα δημιουργήσει ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να επενδύσει.

  Προϋποθέτει ότι το κράτος θα εξασφαλίσει ένα υγιές τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον το οποίο θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα την μικρή επιχειρηματικότητα. Εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να γίνει αυτό.

  Με λίγα λόγια πρέπει πρώτα το κράτος να είναι φερέγγυο και συνεπές απέναντι στις υποχρεώσεις του και μετά να ζητά το ίδιο από τους «αντισυμβαλλόμενους» του.

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Την απόσυρση της υποχρέωσης προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για τα ΜΥΗΕ και του κόστους διατήρησης των αδειών παραγωγής.

  2. Η θεσμοθετούμενη προτεραιότητα στο δίκτυο των ΜΥΗΕ να διευκρινισθεί ότι ισχύει και στα έργα που διαθέτουν ήδη προσωρινούς ή οριστικούς όρους σύνδεσης. Αλλιώς δεν θα βοηθήσει σε καμιά περαιτέρω διείσδυση ΜΥΗΕ στο δίκτυο. Η προθεσμία των 2 μηνών που τίθεται για την προτεραιότητα στα δίκτυα είναι εντελώς κενή περιεχομένου αν ληφθεί υπόψιν η αδειοδοτική διαδικασία των ΜΥΗΕ. Τα ΜΥΗΕ που θα υποβάλουν εντός του διμήνου για όρους σύνδεσης με βάση την ουσιαστική παύση έκδοσης νέων αδειών παραγωγής (λόγω της απόλυτης υποστελέχωσης της ΡΑΕ με δύο άτομα για όλες τις ΑΠΕ) είναι σχεδόν ή απολύτως ανύπαρκτα. Τα ΜΥΗΕ (με βάση τα προτερήματα τους σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας βάσης) πρέπει να έχουν προτεραιότητα στα δίκτυα χωρίς χρονικό περιορισμό.

  3. Άμεσα πρέπει να χορηγηθούν και άλλες δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης σε νέα έργα Α.Π.Ε. μέχρι μια εύλογη υπερδέσμευση (overbooking) του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου (π.χ. στο διπλάσιο) ανά περιοχή. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα αντιμετωπίσουν το (ούτως ή άλλως απίθανο έως αδύνατο) ενδεχόμενο να υλοποιηθούν όλα τα έργα και να αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, στις νέες δεσμευτικές προσφορές που θα χορηγούν μέσω του overbooking στα νέα έργα θα περιλαμβάνεται ειδικός όρος σύμφωνα με τον οποίο, εάν κατά την λειτουργία των έργων εμφανιστεί πρόβλημα ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος επειδή έχουν τελικά υλοποιηθεί περισσότερα έργα Α.Π.Ε. από όσα αυτό είναι δυνατό να δεχθεί, τότε τα έργα αυτά θα περικόπτονται κατά προτεραιότητα.

  4. Άμεση υλοποίηση των έργων υποδομής (δίκτυα) ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού ενεργειακού δυναμικού όπου υπάρχουν πολλές αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ή «ικανοποιούνται» με την κοροϊδία των κοινών όρων σύνδεσης που στην ουσία ακυρώνουν την υλοποίηση των έργων που εμπλέκονται σε αυτούς.

  Ως προς τις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο ΕΣΜΥΕ καταθέτει τις απόψεις του στο κατά άρθρο σχολιασμό στην διαδικασία της Διαβούλευσης».

  euro2day.gr/news/economy/article/773228/esmye-kata-eggyhtikon-gia-mikra-ydrohlektrika.html

 17. Vassilopoulos Panos on 24/10/2013 at 12:47

  ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!
  ΣΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΜΠΙΜΠΑ – HELIOS HELLAS 2 ΚΛΠ.
  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦEΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΠΙΜΠΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 500KWA ΑΠΟ ΤΟ 2010. ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2013 ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ , ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΣΤΕΡΟΥΣΑΝ. ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΣΜΗΕ??? (ΕΓΓΥΗΣΗ) ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΙΝΑΝ (ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΟΔΑ) ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
  ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!! ΛΟΙΠΟΝ. ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ (Π.Χ. ΚΑΛΙΕΡΓΙΑ ΡΟΔΙΑΣ , ΜΑΡΓΑΡΗΤΑΣ , ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ ΚΛΠ) ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΊΛΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΩ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΚΗΣ ΟΔΟΥ.
  Να σημειώσω ακόμα ότι:
  έχω κάνει καταγγελία της σύμβασης από τις 10 ΜΑΙΟΥ , τα λεφτά θα τα έπερνα πίσω (οχι όλα αλλά ένα μέρος γιατί είχε κάνει και διάφορα έξοδα) 10 Αυγούστου και ακόμα από τον ΑΠΑΤΕΩΝΑ δεν τα έχω πάρει πάρά μόνο το 17% που με το ζόρι πήρα για να υπογράψω την καταγγελία της σύμβασης για να τελειώνω. Βεβαια δεν αναφέρω πουθενά καμιά έκδοση άδειας φωτοβολταικών μια και από το 2010 που υπέγραψα στην εν λόγο ΑΠΑΤΗ δεν ήρθε καμιά άδεια στα χέρια μου και πλέον είμαι σίγουρος πως δεν έχουν ολοκληρώσει ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ.
  Αν κάποιος θελει-γνωρίζει κάτι παραπάνω από αυτή την εταιρεία ας μου στείλει μήνυμα στο panos_72@yahoo.gr.

 18. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ” ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΤΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Κ.Τ.Λ.

  ΕΝΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΜΜΕ ΡΙΧΝΑΝΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΑ.

  ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΝΗΡΕΨΕΙ…

  ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ ΣΑΝ ΠΗΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΖΙΕΜΕΝΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ (ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ) ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ -ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΑ Σ ΟΛΟΥΣ- ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;;;

  ΠΟΥ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΡΟΝΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ. Η ΔΕ ΠΟΙΝΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΗ ΠΡΟΣ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΤΑ “ΔΟΥΛΕΜΕΝΑ”.

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ Ν ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:

  ΑΣΥΜΦΟΡΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΠΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ- ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ν ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΩΣ ΑΚΡΗ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΟΣΟ ΠΑΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΕΛΟΙΟ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΟΥΤΕ ΓΙ Ν ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΝΤΗΛΙ).

  ΚΑΙ ΓΕΛΕΙΟ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΙ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΜΕ Τ ΑΣΥΜΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΥΣ…

  http://www.econews.gr/2013/06/14/programma-ilios-egataleipsi-101481/

  ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ…

 19. Γιωργος on 02/03/2015 at 22:05

  σχετικά με τις υποσχέσεις του ΜΠΙΜΠΑ και το Ηλιος ή το Αντίπολη έχει πάρει κανείς τα λεφτά του πίσω;
  ας ενημερώσει όποιος ξέρει εδω posthotmail@yahoo.com

 20. Υδροστρόβιλος-χοάνη από έλληνα εφευρέτη αξιοποιεί τις χαμηλές υδατοπτώσεις

  Έναν υδροστρόβιλο-χοάνη που παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια από μικρά υδάτινα ρεύματα χαμηλής ροής χωρίς να προκαλεί περιβαλλοντικές βλάβες έχει αναπτύξει ένας έλληνας εφευρέτης.

  Η ευρεσιτεχνία του Κωνσταντίνου Θεοχάρη έχει κατοχυρωθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και υπόσχεται την αξιοποίηση χαμηλών υδατοπτώσεων για την παραγωγή ρεύματος από τους 2.850 νερόμυλους, νεροτριβές και μικρά φράγματα που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

  Όπως επισημαίνει ο εφευρέτης, μέσω αυτής της καινοτομίας, μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και πολλά άλλα χαμηλά υδροδυναμικά που υπάρχουν στην Ελλάδα, λόγω του αλπικού τοπίου που διαθέτει. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί με ιδιαίτερα απλό τρόπο και χαμηλό κόστος κατασκευής, καθώς δεν απαιτεί έργο κάποιου πολιτικού μηχανικού, ενώ υπόσχεται και οικονομική λύση για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  Αυτό το διάστημα, διενεργούνται μετρήσεις της ενεργειακής αποδοτικότητας του συστήματος στο εργαστήριο υδροδυναμικών μηχανών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ώστε να βελτιστοποιηθεί η πιλοτική εφαρμογή. Πρώτος στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μια μικρή μονάδα επαγγελματικής εφαρμογής ισχύος 50 Κιλοβάτ στην ορεινή Ναυπακτία.
  Απώτερος στόχος είναι η εμπορική αξιοποίηση της εταιρείας από ένα αντίστοιχο εταιρικό σχήμα.
  Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Θεοχάρης συμμετείχε στον 3ο Διαγωνισμό του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».
  —Πώς λειτουργεί
  Το σύστημα βασίζεται σε έναν «υδροστρόβιλο–χοάνη» VLH, που θεωρείται ο πιο απλός και πρωτότυπος υδροστρόβιλος. Μετατρέπει την υδροδυναμική ενέργεια σε κινητική και περιστρέφεται χωρίς έλικα ή φτερωτή. Την ενέργεια παράγει η περιδίνηση του νερού στα τοιχώματα του κάδου.
  Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σεδιαφορετικές εφαρμογές και κλίμακες: για την παραγωγή ρεύματος έως 10 KW για οικιακές εφαρμογές, έως 100 KW για επαγγελματικές εφαρμογές και έως 1 MW για εμπορικές εφαρμογές. Εφικτή θεωρείται και η διασύνδεση του συστήματος με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ.
  Το σύστημα εκτιμάται ότι έχει ωφέλιμο χρόνο ζωής άνω των 50 ετών, ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση και μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.
  —Περιβαλλοντική προστασία
  Ανάμεσα στα οικολογικά πλεονεκτήματα του προϊόντος, βρίσκεται το γεγονός ότι διατηρεί οικολογική ισορροπία και δεν αλλάζει τη ροή του ποταμού, έχοντας ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη γεωργική γη, είναι αθόρυβο και δεν αλλοιώνει τη μορφή του φυσικού τοπίου.
  Τέλος είναι ασφαλές για την υδρόβια άγρια ζωή, αλλά και για τον άνθρωπο.

  http://kalamatanews.blogy.gr/post/1652:ellinas-efeyretis-eftiakse-ydrostrobilo-xoani-gia-dorean-reyma-akoma-kai-apo-to-pio-mikro-potamaki-!!!!#.Vpjhy8vvWnJ.facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* 

May 2019
M T W T F S S
« Jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ